Det var gennem en vinforhandler i Svendborg, at Lars Vraa blev gjort bekendt med sommerjobbet som kok hos Café Sommersild. Med en baggrund som driftschef i en kaffebar og en passion for madlavning, tog Lars chancen og tog kontakt til Gitte. Kemien mellem de to var god. Lars fik jobbet og arbejdede som kok hos Café Sommersild i sommeren 2022.
Lars er ikke uddannet kok, men har altid været glad for at lave mad. Henover sommeren lærte han at lave mad på en helt ny måde, f.eks. havde han aldrig lavet mad til så mange mennesker før, men trak på sin erfaring fra kaffebranchen i forhold til indkøb, og på Gittes erfaringer fra tidligere år, ” Gitte er der for en, hun er en kæmpe hjælp og hjælper en med at navigerer i det ud fra egen erfaring”. Derudover lærte han at udnytte råvarerne, ”… Det vigtigste er, at man kan tænke ud af boksen. Hvis du har flair for mad, så kast dig ud i det”.
Når det kom til menuen, var der en åbenhed overfor hans ideer. Lars fik lov til at køre showet og bestemme menuen. Han bemærkede, at det ikke var al kødet fra de slagtede vikingefår, som blev anvendt. Det ville han gerne lave om på. For ham var det vigtigt at menuen hos Café Sommersild understøttede fortællingen om stedet, og vikingefårene spiller en stor rolle for stedets historie. Sammen med Gitte og en anden kok ideudviklede de i fællesskab nye retter med lammekød til menuen.
Køkkenarbejde hos Café Sommersild er hårdt arbejde. Caféen er kun åben i sommerhalvåret, og når det er højsæson er der run på. Det betyder lange dage, hvor der skal produceres meget mad fra morgen til aften. I løbet af dagen afholder caféen siesta og lukker ned for gæster. Her der mulighed for at puste ud og gøre klar til aftenrykket. På trods af de lange dage, synes Lars, at det vejes op af de dejlige omgivelser og gode køkkenforhold som er på stedet. Caféen har hovedsageligt udendørsservering og køkkenet er et mobilt industrikøkken, hvor der laves mad fra. Højsæsonen strækker sig over et par måneder, så daler det igen og tempoet bliver en anden. Men det er vigtigt, at man er indstillet på de betingelser det stiller til arbejdstider. Derudover skal man være indstillet på at der er mange mennesker og at medarbejderne bor tæt sammen. Lars havde sit eget værelse, dog. Men det nære og sammenholdet, er det som karakteriserer arbejdsmiljøet hos Café Sommersild.
Sommerjobbet hos Café Sommersild satte for alvor gang i Lars’ drøm om at uddanne sig til kok. Det var en drøm han i forvejen havde barslet med i flere år, men efter den sommer var han ikke længere i tvivl og er i gang med kokkeuddannelsen.